Over mij


Hannie van WeelIk heb een diepe band met textiel, een levenslange liefde, ik kan niet zonder.

Wat doe je precies

Je zou kunnen zeggen dat ik nieuwe stoffen maak. Ik gebruik verschillende natte technieken om stof te voorzien van kleur, beeld, textuur en relief en… als het werk erom vraagt: draad en andere materialen.

Waarom doe je wat je doet

Ik kan niet anders en ik kom er eindelijk aan toe. Als ik bezig ben wordt alles rustig van binnen. Ik laat mijn handen gaan, mijn ogen rustend op het werk en ik vertrouw op het proces; het werk leidt zichzelf en laat me zien wat het moet worden: vrij, op zichzelf staand, of functioneel.

Hier wat ouder werk…

 

Waar kom je vandaan

Hiervoor ben ik een tijd docent communicatie en image consultant geweest, met de focus op de groep, anderen laten leren. De laatste jaren was ik vooral ontwikkelaar en wegbereider voor een opleidingsinstituut wat ik samen met anderen heb opgezet voor image consultants (AVIC). Omstandigheden scheppen waardoor anderen kunnen leren en groeien dat was lange tijd mijn drijfveer. Ik geloof in persoonlijke groei en verdieping en het naar buiten brengen van je potentie vanuit een positieve levenshouding maar voor mezelf zag ik altijd beren op de weg. Ik praktiseerde dus niet wat ik predikte.

De keuze in 2008 om terug te gaan naar mijn oude  liefde textiel (ik heb een bachelor in textiele werkvormen en ben coupeuse couture en confectie) en  stoffen te gaan maken heeft me geweldig geholpen om te doen wat ik moet doen: stoffen bewerken en  een creatief leven leiden. De nieuwe technieken waar ik mee werk heb ik de laatste vijf jaar opgedaan bij inspirerende docenten. Zie hieronder

Hoe ga je te werk

Ik werk grofweg op twee manieren. Zonder duidelijk plan maar wel met een beeld, techniek of een thema voor ogen, experimenterend, spelend, kliederend, springend van het een naar het ander, zoekend, risico nemend. De “wat…. als ik nu eens” benadering”. Deze aanpak levert me dozen met stalen op, mijn eigen schatkamer.

De andere aanpak is procesmatig. Er is een thema, door mijzelf bepaald of door een klant. Ik associeer op woorden en sferen en verzamel beelden uit de beeldende kunst en design, kies passende proeven (uit de schatkamer) die ik verwerk in manshoge, wandbrede collages. Ik fotografeer, maak schetsen, lees erover, schrijf, en definieer een begrippenlijst. Ik werk in series dus ik bepaal ook direct de beelden voor de hele serie. Dan begint het uitvoerende werk.

Doen is de enige weg om werk te laten ontstaan. Of het ‘goed’ is? Het zit in mij en het wil gezien worden. Ik doe het werk, stap terug, en dan is het niet meer van mij. Het werk moet voor zichzelf spreken.

Met dank aan een paar inspirerende docenten van de afgelopen vijf jaar

De meeste van deze mensen had ik niet ontmoet zonder de initiatieven van Karina van Vught www.zijdelings.com die workshops en masterclasses organiseert met fantastische docenten vanuit de hele wereld die vernieuwende technieken en materialen introduceren in Nederland. Tegenwoordig in samenwerking met het Audax Textilemuseum in Tilburg.

Voor mijn dagelijkse inspiratie volg ik de methode van Julia Cameron, www.theartistsway.com. Zij heeft me het geloof in mijn eigen creativiteit teruggegeven.

Delen: